woensdag 27 november 2013

Maar liefst 22 procent van de werknemers gebruikt alleen sociale media om naar vacatures te zoeken. Bij laagopgeleiden is dit percentage nog hoger, namelijk 31 procent.

Dat blijkt uit de Werkmonitor van Randstad. Onderzoeksbureau Blauw Research ondervroeg hiervoor 810 werkenden.Naast het zoeken naar een baan, wordt sociale media ook vaker gebruikt om informatie te zoeken over een toekomstige werkgever. Ter voorbereiding op een sollicitatie zegt 40 procent informatie over het bedrijf op Twitter te zoeken. Uit het onderzoek blijkt verder dat ambtenaren wat uit de toon vallen. Hier hebben werknemers minder ervaring met social media. Zo heeft 51 procent een profiel op LinkedIn of Facebook. Slechts 31 procent houdt deze profielen bij. In de dienstverlening maken meer werknemers gebruik van sociale media. Zo heeft 75 procent hier een profiel op LinkedIn of Facebook, waarvan 57 procent deze de laatste maand heeft bijgewerkt.
Opvallend is dat slechts 37 procent van de werkgevers spelregels heeft opgesteld over wat werknemers op sociale media mogen vertellen.Marc Feitsma, Manager Internet bij Randstad Nederland, denkt dat veel werkgevers zich nog onvoldoende realiseren dat sociale media voor werknemers belangrijk zijn geworden. “Veel werkgevers denken nog dat het een hype is die overwaait en die vooral privé een rol speelt. Dit onderzoek geeft aan dat sociale media nadrukkelijk een rol speelt op de werkvloer. Sociale media worden voor werving snel belangrijker. De reputatie van bedrijven als werkgever wordt mede bepaald en beoordeeld in de sociale media.”Tijdens het eHRM-event van Emerce in maart, liet Thomas Waldman nog weten dat er meer en meer gebruik wordt gemaakt van social media als het aankomt op recruiting. Nu met de komst van social media online meer data voor recruiters te vinden is, ontstaat de noodzaak voor een andere werkwijze. Naar mate er meer data te vinden is, is data minder betrouwbaar. Zijn advies: “Je moet binnen die data gaan zoeken met specifieke, technisch geformuleerde zoekopdrachten.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten