dinsdag 15 maart 2011

Vacaturemarkt ontdekt Twitter. De vacatures lijken hun weg te vinden naar de sociale media. Met name Twitter raakt steeds meer in trek bij werving- en selectiebureaus.

De vorige week gelanceerde onafhankelijke website Vacaturelandkaart.nl visualiseert vacatures die via Twitter worden geplaatst op een kaart van Google Maps. Zo kun je in één oogopslag zien waar in jouw buurt de beste banen zitten. Handig, want om toch zoveel mogelijk vacatures te kunnen vinden, moest een werkzoekende tot voor kort steeds weer verschillende vacaturewebsites aflopen. Zowel de bekende vacaturewebsites als de kleinere werving- en selectiebureaus en bedrijven zelf plaatsen hun vacatures steeds vaker op Twitter. Zo kan snel worden gereageerd op nieuwe banen. Het doorzoeken van die banen is echter lastig, zegt Godfried van Loo, eigenaar van het social media bureau Yocter, dat Vacaturelandkaart.nl heeft ontwikkeld. “Wij filteren spam of dubbel geplaatste vacatures eruit. Toch nemen we de wind niet uit de zeilen van gevestigde spelers, omdat het slechts naar geplaatste vacatures verwijst.”
Advertenties ontbreken op de site. Van Loo levert namelijk de zelf ontwikkelde vacaturekaart als ‘white label’ aan vacaturesites en dan is de site een mooie reclame.

Het eveneens net gelanceerde Twittervacatures.com biedt eveneens zoekmogelijkheden, maar aan de hand van rubrieken als ICT en detailhandel. Verdiend wordt er aan advertenties. Dat steeds meer vacatures worden aangeboden op Twitter is logisch, vindt Steven Jongeneel van Social Embassy. “Het is sneller en efficiënter dan LinkedIn.” Jongeneel begon enkele jaren terug Twitjobs.nl voor volgers die op vacatures zitten te wachten. Zij worden geïnformeerd over banen die bij hun profiel passen. Werving- en selectiebureaus betalen voor plaatsing, Twitjobs zorgt voor de verspreiding. Het gaat volgens Jongeneel zo goed dat hij de dienst wil uitbreiden.
Twee jaar geleden leek Twitter nog hooguit geschikt voor hoogopgeleide ict’ers en marketeers tussen de 30 en 40 jaar oud, zo stelde het Arbeidsmarkt Gedragsonderzoek van onderzoeksbureau Intelligence Group vast. Dat was immers de doelgroep die Twitter begreep, al moet je wel weten hoe je werft in 140 tekens. Nu is een bredere groep uit de arbeidsmarkt er klaar voor.

Jan Peter Tulp, directeur van Netwerven.nl, adviseert mensen over de inzet van sociale netwerken en zet Twitter. “Het kan zeker nuttig zijn, maar dan moet je ook echt gebruik maken van de sociale interactie. Volg personen of organisaties die van jou van betekenis zijn en laat merken dat je een bepaalde expertise hebt, dan komen de vragen en de banen vanzelf.” In de praktijk komt daar echter nog weinig van terecht, vindt Tulp. Veel bedrijven zetten advertenties op Twitter om bereik te creëren en daar heb je weinig aan. “De mensen die je wilt bereiken hoeven jou immers niet te volgen. Je creëert juist waarde door op zoek te gaan binnen je eigen contacten.” Een aantal organisaties is nu aan het experimenteren geslagen. Het VU medisch centrum gaat bij de werving van nieuw personeel actief gebruik maken van sociale media. Ook hier is directe interactie met en tussen werkzoekenden de belangrijkste overweging. Op Werkenbijvumc.nl zijn nieuwe media als Facebook, Twitter, YouTube en LinkedIn op een gebruiksvriendelijke manier opgenomen.

Ook Uitzendorganisatie Consolid heeft het zoeken naar vacatures vergemakkelijkt, maar dan via een app voor de iPhone. Per vacature wordt informatie gegeven over de standplaats, aantal beschikbare vacatures, uren per week en een salarisindicatie. Ook hier kan een profiel worden ingesteld, waardoor er een melding wordt gegeven bij een nieuwe vacature binnen het gewenste profiel. Toch lopen bedrijven niet voorop met het gebruik van sociale media bij werving. Uit onderzoek van Campaign Group onder de top 100 favoriete werkgevers van Nederland blijkt dat maar één bedrijf sociale media heeft opgenomen in de vacaturetekst. TNT is de enige werkgever die in de vacaturetekst een knop heeft opgenomen naar de sociale media kanalen die zij inzetten voor werving. Via knop worden zoekenden doorverwezen naar het blog van TNT. Hier kan vervolgens worden doorgeklikt naar de verschillende sociale media sites waarop de wervers van TNT actief zijn.


Gelezen op de blog van emmerce.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten